duminică, 1 iulie 2012

Cele mai celebre asasinate din istorie


asasinat2 

Asasinatul, spre deosebire de crimă, este considerat uciderea unei personalităţi politice, religioase sau mondene. În general, în cazul asasinilor (cei neplătiţi), motivul este clar - gelozie, un ideal politic său religios, răzbunarea sau banii. Desigur, există şi cazuri în care nişte dezechilibraţi mintal vor să ajungă şi ei celebri măcar în acest fel.
De-a lungul timpului, asasinatul era aproape o formă de guvernământ: de la Cezar, trecând pe la Curţile regale ale Franţei sau Angliei până la cei 9 premieri niponi ucişi după 1860 sau cei 4 preşedinţi americani.
Am alcătuit o listă a celor mai răsunătoare asasinate din istoria omenirii. Ea nu este exhaustivă, însă prezintă unele dintre cele mai mediatizate, spectaculoase şi importante astfel de crime, care au schimbat istoria lumii.
1. Alexander Litvinenko, fost agent KGB în vârstă de 44 de ani, a fost otrăvit cu poloniu 210 (o substanţă radioactivă) şi a murit în noiembrie 2006, la un spital din Londra. Litvinenko fusese avertizat că urma să fie asasinat de serviciile secrete din Rusia. Înainte de a fi internat, în stare gravă, el a avut întâlniri la Londra cu doi cetăţeni ruşi. Se ştie că fostului spion i s-a pus otrava într-o cană cu ceai, găsită în camera sa de hotel. Într-un mesaj dictat cu trei zile înainte de a muri, Alexander Litvinenko l-a acuzat de-a dreptul pe preşedintele rus Vladimir Putin de asasinarea sa. Moscova a negat categoric că ar fi dorit lichidarea lui Litvinenko sau că ar avea vreo legătură cu moartea acestuia.
2. John Lennon, liderul Beatleasilor, a fost asasinat pe 8 decembrie 1980, în faţa unui hotel din New York. El a fost împuşcat în piept, în spate şi în braţul stâng. A murit 30 de minute mai târziu în drum spre spital. În acel decembrie, un fanatic, pe numele său, Mark David Chapman, a pus mâna pe pistol pentru a-şi ucide idolul, de la care cu numai câteva ore în urma primise un autograf. Nebunii intra şi ei, cum pot, în istorie. Chapman se afla şi astăzi în spatele gratiilor. Nu cu mult timp în urmă a făcut o cerere pentru a fi graţiat. Reacţiile opiniei publice au fost extrem de violente.
3. Abraham Lincoln, al 16-lea preşedinte al SUA, a fost ucis în aprilie 1865 de John Wilkes Booth, un spion sudist, supărat pe liderul de la Casa Albă pentru că sprijinea eliberarea negrilor din sclavie. Lincoln a fost împuşcat în cap, în loja sa de la teatrul Ford, în timpul unui spectacol. Booth a reuşit să scape, dar a fost prins după câteva zile şi împuşcat mortal. Deşi oficial autorităţile americane nu au acceptat asta niciodată, oamenii s-au întrebat mereu dacă mana asasinului John Wilkes Booth nu a fost dirijată de adversarii politici ai lui Lincoln. Mai ales că, la sfârşitul războiului civil din SUA (1861-1865), situaţia lui Lincoln era destul de dificilă. El se bucura de încrederea maselor largi ale americanilor, care se convinseseră că, preşedintele, deşi cu multe ezitări şi soluţii de compromis, mergea în întâmpinarea năzuinţelor poporului.
Dar numărul duşmanilor politici ai lui Lincoln nu numai că nu se micşora, ci, dimpotrivă, creştea. Îl urau atât plantatorii sudişti, cât şi simpatizanţii acestora din statele nordice, partizani ai înţelegerii cu statele sclavagiste rebele. În acelaşi timp, politica lui Lincoln continua să provoace nemulţumirea radicalilor-aripa stângă a propriului său partid, partidul republican.
4. Martin Luther King Jr. a fost un pastor baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales că luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din SUA. A fost asasinat pe 4 aprilie 1968, în Memphis, Tennessee. A fost împuşcat mortal, în balconul sau de la camera de hotel. În 1977, Jimmy Carter îi acordă, postum, Medalia Prezidenţială a Libertăţii. Martin Luther King a fost cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1964 pentru luptă împotriva segregaţiei rasiale. Ziua Martin Luther King a fost declarată, în 1968, sărbătoare naţională în SUA.
Potrivit versiunii oficiale, asasinul lui King a fost James Earl Ray, însă mulţi nu au crezut varianta asta, ci aceea că asasinatul a fost rezultatul unui complot în care au fost implicaţi înalţi oficiali din FBI, CIA, Departamentul de Stat, poliţia din Memphis, dar şi indivizi care aveau legături cu crima organizată. Un juriu din Tennessee s-a pronunţat în 1999 în favoarea familiei lui Luther King, recunoscând că asasinarea liderului de culoare a fost într-adevăr rezultatul unei conspiraţii.
5. Preşedintele american John F. Kennedy a fost împuşcat mortal, la Dallas, pe 22 noiembrie 1963, în timp ce se deplasa cu maşina prin oraş, când coloana prezidenţială traversa Dealey Plaza. Investigaţiile oficiale l-au găsit pe Lee Harvey Oswald vinovat de moartea preşedintelui.
Autorii şi motivele crimei sunt şi astăzi controversate. Au existat însă susţinători ai unei teorii a conspiraţiei din care acest Lee Harvey Oswald ar fi doar un actor. Mai ales că Oswald a fost şi el ucis la două zile după moartea preşedintelui. Recent a apărut o transcriere a unei convorbiri între Oswald şi ucigaşul său, în care aceştia discuta despre uciderea lui Kennedy ca măsură de a opri cercetările în rândul mafiei efectuate sub comanda fratelui fostului preşedinte, procurorul general Robert Kennedy. De altfel şi senatorul Robert F. Kennedy a fost împuşcat pe 5 iunie 1968, de un palestinian. Mulţi se întreabă şi astăzi cine a comandat asasinatul.
6. Arhiducele Imperiului Austro-Ungar Franz Ferdinand a fost asasinat în timpul unei vizite de lucru la Sarajevo, Bosnia şi Herzegovina pe 28 iunie 1914 de împreună cu soţia sa, Sophie, ducesa de Hohenberg, de extremistul sârb Gavrilo Princip, unul dintre cei şase membri ai unei bande teroriste coordonate de Danilo Ilic Mână Neagră. Acest asasinat a declanşat Primul Război Mondial, Imperiul Austro-Ungar declarând război Şerbiei. Cabrinovic a aruncat o bombă înspre maşina arhiducelui, explodând lângă maşină. La puţin timp arhiducele Francisc Ferdinand şi soţia sa Sophie sunt omorâţi de către Princip, în timp ce ei se aflau în drum spre spital pentru a vizita ofiţerul rănit de bombă. În momentul în care maşina a încetinit la intrarea pe un pod, arhiducele austro-ungar şi soţia sa au fost împuşcaţi mortal.
7. Premierul israelian Yitzhak Rabin a fost ucis de extremistul Yigal Amir, la un miting pentru pace desfăşurat la Tel Aviv, pe 4 noiembrie 1995. Cu toate că asasinul, Igal Amir, a fost prins în flagrant şi zace într-o închisoare, dosarul a rămas deschis. Multe mistere continua să plutească în jurul lui. Semnele de întrebare s-au înmulţit din momentul în care a fost pusă în circulaţie versiunea “celui de-al treilea glonţ”.
În cămaşă şi maieul decedatului ar fi fost detectate trei găuri de glonţ. Or, tot timpul s-a spus că Igal Amir a tras două focuri de armă asupra premierului. Amir a angajat un nou avocat şi cere revizuirea procesului. El susţine că glonţul mortal a fost cel de-al treilea. Cine a tras acest al treilea foc? Au apărut întrebări noi şi răspunsurile sunt greu de găsit.
8. Mahatma Gandhi, părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente, a fost împuşcat mortal de un fanatic hindus, la 30 ianuarie 1948, în timpul unei ceremonii religioase. El a murit cu cuvântul “Dumnezeu” pe buze. Considerat un fel de sfânt şi un conducător politic, Gandhi obţine retragerea britanică şi independentă Indiei la 15 august 1947. Incinerarea să publică a provocat manifestări extraordinare de doliu popular. Asasinul, Nathuram Godse, era un radical hindus. Godse şi complicele său, Narayan Apte, au fost condamnaţi şi executaţi în noiembrie 1949.
9. Cezar a convocat Senatul la Idele lui Marte, pe 15 martie 44 i.Hr., când a fost şi ucis. Cu puţine zile în urmă, un prezicător îi spusese lui Cezar: “Fereşte-te de Idele lui Marte”. În timpul întrunirii Senatului, Cezar a fost atacat şi înjunghiat de un grup de senatori, care se intitulau Liberatorii. Aceştia şi-au justificat acţiunea spunând că au comis tiranicid, nu crimă, apărând Republica de ambiţiile monarhale pretinse de Cezar. Printre asasini se aflau Gaius Trebonius, Decimus Junius Brutus, Marcus Junius Brutus şi Gaius Cassius Longinus; Cezar le graţiase majoritatea crimelor şi chiar îi avansase în carieră.
Marcus Brutus era un văr îndepărtat al lui Cezar şi fusese numit ca unul dintre moştenitorii săi testamentari. De asemenea, se speculează că Marcus Brutus era fiul nelegitim al lui Cezar, din moment ce acesta avusese o aventură cu Servilia Caepionis, mama lui Brutus; însă Cezar avea doar cincisprezece ani la data naşterii lui Brutus. Cezar a primit 23 de lovituri(conform altora chiar 35), care variau între superficiale şi mortale şi, ironia soartei, s-a prăbuşit la picioarele unei statui a fostului său prieten, devenit rival, Pompei cel Mare. Pompei fusese recent deificat de către Senat, unele relatări spunând că Cezar s-a rugat la Pompei în timp ce murea.
10. I.G. Duca, Armand Călinescu, Nicolae Iorga, Virgil Madgearu. Şi politica românească s-a făcut de multe ori prin intermediul asasinatelor. Istoria povesteşte cum pe 29 decembrie 1933, premierul roman I.C. Ducă a fost împuşcat în ceafă, pe peronul gării din Sinaia, de către un legionar din “echipa morţii”. Apoi, la 21 septembrie 1939, Armand Călinescu, prim-ministru al României, a fost şi el ucis în Bucureşti. În 1940, pe timpul guvernării legionare, au fost omorâţi mulţi oameni politici sau foşti demnitari, printre care Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu.
Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
sursa.wwwRecordurile lui Lovendal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu